Çocuklarda sinüzit tedavisi

Comments: (0)
Çocuklarda sinüzit için cerrahi tedavi her hastalıkta uygulunmamakla birlikte altta yatan hastalığa bağlı olarak uygulanabilir. İlaç tedavisine direnç gösteren ve birtakım anatomik bozukluklar bulunan hastaya ve uzun vadede çocuğu etkileyecek hastaya cerrahi girişim yaptırılabilir. Polip denilen burunda sinüs bölgelerinde et oluşumuna bağlı hastalıkların bazıları ilaç tedavisi ile fayda görürken bazıları görmez. Bu durumlarda cerrahi olarak bu poliplerin alınması gerekebilir. Cerrahi yol en son tercihtir.

Balonla sinüzit tedavisi nedir

Comments: (1)
Balonla sinüzit tedavisi


Balonla sinüzit tedavisi son yıllarda ilaçla tedavi ve endoskobik sinüs cerrahisi yerine kullanılan alternatif bir tedavidir. Özellikle Amerikada kullanılmaya başlanan bu yöntem birçok kulak burun boğaz uzmanı tarafından tercih edilebilmektedir. Balonla sinüzit tedavisi her hastada uygulanmaz. Mesela polipli hastalarda yararı yoktur. Balon sinopolasti tedavisi sinüslerin açılma yollarına endoskobik yolla balon sokularak balonun 8-10 atmosfer şişirmekle yolun açılması olarak özetlenebilir. Seçilmiş vakalarda başarı oranı büyük olan ve tüm ülkede uygulanma oranı yüksek olan bir yöntemdir.

Sinüzit ve burun eğriliği

Comments: (0)
Genel olarak sinüzit burun eğriliğine neden olmaz. Küçük yalarda görülen sinüzitler çok ender olsa da burun eğriliğine sebep olurlar. Tam tersi burun kemiği eğri olması kronik sinüzite neden olabilir. Burun etlerinin büyüklüğü büyük bademcikler vs de sinüzit için risk faktörleridir.

kimler sinüzite daha çok yakalanır

Comments: (1)

Sinüzit genelde alerjik yapılı çocuklarda, bademcikleri büyük olan çocuklarda, geniz eti büyük olanlarda, burun eti olanlarda görülür. Ayrıca immün sistemi zayıf olan kişilerde de sinüzite eğilim vardır. Alerjik riniti olan hastalar ve immun sistemi düşük olan hastalar yanında burun için tümörü olan ve burun pasajı sağlıklı ilerleyemeyen kişilerin kronijk sinüzite yakalanma riski yüksek.

Kronik sinüzit nasıl olur

Comments: (1)

Kronik sinüzit toplumda yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini gerçekten ciddi anlamda bozan bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonunun başlattığı bir akut sinüzitin üç ay veya daha fazla sürmesi ile oluşur. En sık belirtileri geniz akıntısı çabuk yorulma ağız kokusu koku almada azalma inatçı öksürükler ve özellikle küçük çocuklarda gece öksürükleri diye sıralanabilir. Kronik sinüzit sebepleri anatomik bozukluklar burun içi nasal polipler veya alerjik hastalıklar olabilir. Kronik sinüzit devam etmesi halinde astım, alerjik bronşit gibi hastalıkların ortaya çıkması olasıdır.

sinüzit belirtileri neler

Comments: (0)

Ateş kırgınlık baş ağrısı ve genel üst solunum yolu belirtilerine ek olarak burundan genelde iltihabi zaman zamanda kanlı olabilen bir akıntı, geniz akıntısı, çabuk yorulma çocuklarda öksürük akut sinüzitin belirtileridir. Kronik sinüzitte ise ilk zamanlarda baş ağrısı çok görülmez genelde yorgunluk ve geniz akıntısı iltihaplı akıntı ağız kokusu burundan kanlı akıntı asıl belirtiler olarak sıralanabilir.

Sinüzit tedavisi

Comments: (2)
sinuzittedaviameliyat.jpg
Sinüzit tedavisi

Akut ya da kronik sinüzit durumuna göre tedavi farklılıklar gösterir. Akut sinüzitte cerrahi tedaviye gerek kalmadan medikal tedavi büyük oranda yüz güldürücüdür. Medikal tedavide antibiyotik, antihistaminik, lokal dekonjestanlar, öksürük kesiciler ile tedavi uygulanır. Akut sinüzit için özellikle çocuklarda tedavi kısa kesilmemeli 4 ile 6 hafta arasında devam ettirmelidir. Sinüzit 3 aydan uzun sürmüş ise buna kronik sinüzit denir ve gene öncelikle medikal tedavi uygulanır fakat genellikle bu yetmez ve cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi öncesi daima ct çektirilmelidir. Ct doktor için yol göstericidir. Sinüs sahalarında nerelerde ne ne sorun olduğunu hani anatomik bozukluklar olduğunu gösterir. Endoskobik sinüs cerrahisinde başka dokulara zarar vermeden sadece sinüslerdeki sorun giderilmeye çalışılır. Amaç fonksiyonel tedavi uygulamaktır, yani sağlıklı burun fonksiyonlarını bozmadan sadece var olan hastalığa yönelik tedavi etmektir. Cerrahiye ikinci bir alternatif balon siografidir fakat endoskobik sinüs cerrahisi kadar etkin tedavi değildir.


sinuzittedavicerrahiend.jpg
sinzittedavisi.gif

sinüzit nedir

Comments: (1)
sinüzit nedir

Alnımızda her iki gözün iç tarafında, burun boşluğunun her iki yanında arka tarafında bulunan boşlukların iltihaplanmasına verilen isim sinüzittir. Genellikler sık tekrar eden bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra oluşur. Çocuklarda da yine bire gribal enfeksiyondan sonra oluşur. Sinüs boşlukları burun içine boyutu yaklaşık 1-2 mm olan bir kapı ile açılırlar. Bu kapının kapanması da sinüzit oluşum nedenidir.
Sinüsler içlerinde hava bulunması nedeniyle kafatasını hafifletirler. Ciddi bir kazada çarpma sonrası beyin ve ilgili organların zarar görmesini engellerler. Aynı zamanda sinüsler aldığımız havanın nemlendirilmesini sağlarlar çünkü mukus tabakası bulunuz sinüs duvarlarında.
sinuzitnedir

Ayrıca sinüs boşluklarında bulunan hava konuşurken sesin rezonansını sağlarlar. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonucu gelişen sinüzit 15 güne kadar akut kabul edilir. 15 gün ile 3 ay arasında subakut sinüzit ve 3 aydan daha uzun süren sinüzitlere kronik sinüzit diyoruz. Kronik sinüzit genelde burun anatomik problemleri sonucu gelişen bir hastalıktır.